Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Įtraukties ir kūrybingumo erdvės Panevėžyje ir Rokiškyje

Norime pasidžiaugti ir pasidalinti mūsų Panevėžio ir Utenos regionų tinklaveikos specialistės įspūdžiais, apsilankius socialinėse dirbtuvėse Panevėžyje ir Rokiškyje. Šios dirbtuvės yra projekto, skirto socialinei įtraukčiai stiprinti, dalis, o jų veikla ne tik kuria pridėtinę vertę, bet ir padeda žmonėms su negalia įsitraukti į darbo rinką bei visuomenės gyvenimą.

Tinklaveikos specialistė dalinasi, kad Panevėžio Jaunuolių dienos centro socialinėse dirbtuvėse „Kita mėnulio pusė“ atmosfera pulsuoja kūrybingumu ir produktyvumu bei stebina savo teikiamų paslaugų įvairove.

Dirbtuvės ne tik padeda dalyviams įgyti praktinius darbinius įgūdžius, bet ir kviečia visuomenę įsitraukti į edukacines veiklas. Edukacijas veda patys žmonės su negalia, mokydami vaikus, suaugusiuosius ir kitus bendruomenės narius pasigaminti keramikos dirbinių, bižuterijos ar stalo dekoravimo elementų. Tai puiki galimybė ugdyti visuomenės požiūrį į negalią, parodant, kad šie žmonės gali sėkmingai dalytis savo žiniomis ir patirtimi.

Taip pat miesto širdyje įkurta erdvė „Solidari kava“, kurioje bendruomenės nariai gali susiburti ir gerti kavą. Ši jauki vieta skirta ne tik socialiniams susitikimams, bet ir bendruomenės solidarumo skatinimui. Kiekvienas apsilankymas ir pirkinys prisideda prie socialinių dirbtuvių veiklos palaikymo ir plėtros.

Dirbtuvėse taip pat veikia Darbo studija, kurioje vykdomi verslo užsakymai, tokie kaip gaminių pakavimas ir jų gamyba. Dalyviai, atlikdami šiuos užsakymus, įgyja praktinės darbo patirties, kuri padeda jiems įsitraukti į darbo rinką.

Tinklaveikos specialistė Tamara Gaivoronskaja po apsilankymo socialinėse dirbtuvėse „Kita mėnulio pusė“ sakė: „Šios dirbtuvės yra įkvepiantis pavyzdys, kaip galima sukurti erdvę, kurioje žmonės jaučiasi reikalingi, vertinami ir gali kurti prasmingą darbą.“

Kiek vėliau vyko produktyvus susitikimas su Panevėžio miesto savivaldybės atvejo vadybininkėmis, kurios dirba projekte. Šio susitikimo metu buvo aptarti svarbūs klausimai, susiję su projekto administravimu bei darbo su klientais specifika. Vadybininkės dalijosi savo patirtimi ir kasdieniais iššūkiais, kurie padeda geriau suprasti projekto eigą bei sėkmei svarbius aspektus.

Diskusijos metu ypatingas dėmesys buvo skirtas pagalbos teikimo procesų efektyvinimui ir bendradarbiavimo su kitomis institucijomis galimybėms. Kalbėta apie būdus, kaip spręsti kylančias problemas, siekiant užtikrinti sklandų projekto vykdymą ir geresnę pagalbą klientams. Šis susitikimas padėjo suvokti projekto administravimo sudėtingumą ir būtinybę nuolat tobulinti teikiamas paslaugas, siekiant maksimalaus efektyvumo ir naudos dalyviams.

Ne mažiau įkvepiantis ir produktyvus buvo ir apsilankymas Rokiškio socialinėse dirbtuvėse Všį „Jautri širdis“. Šio susitikimo tikslas – aptarti klausimus, susijusius su dirbtuvių veikla, klientų poreikiais ir  iššūkiais, su kuriais susiduria dirbtuvių komanda.

Dirbtuvėse teikiamos įvairios paslaugos, orientuotos į aplinkos tvarkymą, kapaviečių priežiūrą, sodo ir kiemo darbus, laiptinių valymą, buities darbus, malkų kapojimą bei krovimą. Taip pat gaminamos žvakės, šluotos, pirkinių maišeliai ir žaislai.

Socialinėse dirbtuvėse tvyro draugiška ir jauki atmosfera, kuri skatina bendravimą tarp darbuotojų ir dalyvių. Tinklaveikos specialistė turėjo galimybę tiesiogiai pabendrauti su dirbtuvių lankytojais ir pamatyti jų sukurtus rankdarbius. Ypatingai sužavėjo tai, kad vietos bendruomenė aktyviai įsitraukia į dirbtuvių veiklą, patikėdama jai atlikti įvairias paslaugas ir užsakymus.

Susitikime taip pat dalyvavo Rokiškio rajono savivaldybės  socialinės paramos ir sveikatos skyriaus vedėja Zita Čaplikienė ir projekto atvejo vadybininkė Viktorija Būdvytienė, kurios aptarė būsimus planus dėl naujos infrastruktūros įkūrimo ir galimybes bendradarbiauti. Vedėja Z. Čaplikienė pabrėžė, kad šiuo metu vykdomi techniniai projekto rengimo darbai, o atvejo vadybininkė V. Būdvytienė džiaugėsi augančiu klientų skaičiumi ir nuoširdžiu bendravimu, kuris padeda užmegzti tvirtus ryšius su dalyviais.

Šis apsilankymas dar kartą įrodė, kad socialinės dirbtuvės Rokiškyje yra labai svarbios vietos bendruomenei. Tinklaveikos specialistė buvo sužavėta dirbtuvių indėliu į vietos žmonių gyvenimus bei jų sukuriama pridėtine verte.