Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Socialinė darbuotoja Evelina: „Kartu su socialinėmis dirbtuvėmis auga ir mūsų lankytojai“

Tikriausiai daugelis šiauliečių yra girdėję apie Šiaulių miesto savivaldybės globos namų įsteigtas socialines dirbtuves, kuriose darbuojasi asmenys, turintys intelekto ir psichosocialinę negalią. Kai kam galbūt teko ragauti jų keptų gardžių sausainių, kitiems – grožėtis jų rankomis pagamintais keramikos dirbiniais, treti džiaugiasi jų tvarkoma aplinka.

Vis dėlto, pasak socialinės darbuotojos Evelinos Čečytės, teigiamą aplinkinių požiūrį reikėjo nusipelnyti. Įkūrus dirbtuves susidurta su neigiamu visuomenės požiūriu į intelekto ir psichosocialinę negalią turinčių žmonių darbą, todėl būsimuosius pirkėjus reikėjo supažindinti su negalia, maisto gaminimo procesu. Dienos centro patalpose įrengta maža parduotuvė „Krautuvėlė“, kur socialinių dirbtuvių specialistai kartu su lankytojais sutinka pirkėjus, pristato savo gaminius. E. Čečytė džiaugiasi, kad šiandien dirbtuvės turi nuolatinių pirkėjų, sulaukia įvairių užsakymų.


Evelina Čečytė jau 5-erius metus dirba Šiaulių miesto savivaldybės globos namuose.

Evelina, gal galite papasakoti apie socialinių dirbtuvių veiklą tiems, kurie apie jas nėra girdėję.

Mūsų socialinės dirbtuvės įkurtos prasidėjus projektui „Nuo globos link galimybių: bendruomeninių paslaugų plėtra“, jos duris atidarė 2020 metų birželio mėnesį. Iš pradžių buvo 10 lankytojų, tačiau pastebėjome, kad kai kurie greitai pavargsta, negali dirbti visas darbo valandas, turi ir kitokių asmeninių poreikių, tad priimtas sprendimas įtraukti daugiau paslaugos gavėjų. Šiandien socialinėse dirbtuvėse dirba 16 žmonių, visi jie yra Šiaulių miesto savivaldybės globos namų padalinio dienos užimtumo centro „Goda“ lankytojai. Dirbtuvėse jiems lavinti darbinius ir socialinius įgūdžius padeda socialinės darbuotoja, rinkodaros vadybininkė ir užimtumo specialistė. Dirbtuvių užimtumo veiklos kryptys yra trys: maisto gamyba, keramikos dirbinių gaminimas ir aplinkos tvarkymas. Lankytojai gali dalyvauti skirtingose darbinėse veiklose, visada atsižvelgiama į jų asmeninius norus ir galimybes.

Pagrindinės, kasdienės veiklos yra maisto ir keramikos dirbinių gaminimas. Mūsų lankytojai tepa vieno kąsnio sumuštinukus, gamina mini burgerius, kepa sausainius, kibinus, duoną, lipdo namų interjerą puošiančius keramikos dirbinius. Švenčių, gimtadienių ir kitomis progomis paslaugos gavėjai mokosi dekoruoti dovanų dėžutes, estetiškai pateikti savo pagamintus gaminius.


Šiaulių miesto savivaldybės globos namų socialinių dirbtuvių specialisčių komanda (iš kairės): socialinė darbuotoja Evelina Čečytė, rinkodaros vadybininkė Edita Bernotienė bei užimtumo specialistės Agnė Kadienė ir Kristina Lazdauskienė.

Kokios jūsų atsakomybės dirbtuvėse? Kokie specialistai dirba kartu su jumis?

Mūsų komandą sudaro keturios darbuotojos. Kartu su manimi dirba rinkodaros vadybininkė Edita Bernotienė ir dvi užimtumo specialistės – Agnė Kadienė ir Kristina Lazdauskienė. Atėjome su skirtinga darbine patirtimi, o dabar esame puiki komanda, siekiame bendro tikslo. Mano, kaip socialinės darbuotojos, tikslas yra pasirūpinti, kad paslaugos gavėjai jaustųsi saugūs ir laimingi. Kartu su kolegėmis stengiamės, kad kiekvienas socialinių dirbtuvių lankytojas galėtų išsakyti savo nuomonę, jaustųsi esantis komandos dalis, žinotų, jog jo nuomonė yra svarbi, reikalinga.

Ar pastebimai keičiasi dirbtuvių lankytojų elgesys, įgūdžiai?

Pradėjome nuo paprasčiausių dalykų – mūsų lankytojai turėjo išmokti laikytis rankų higienos taisyklių, susitvarkyti darbo vietą, suprasti darbo aprangos svarbą. Žingsnis po žingsnio jie mokėsi atlikti įvairiausius darbus, žinoma, atsižvelgiant į jų pačių norus, galimybes, temperamentą. Šiandien lankytojai puikiai atlieka darbines užduotis, kai kurie netgi naudojasi darbui reikalingais elektros prietaisais, žino saugumo reikalavimus ir pan. Dirbtuvių lankytojų artimieji labai džiaugiasi jų gyvenimo pokyčiais.


Keramikos dirbinių gamyba reikalauja kantrybės.

Džiugu matyti, kad kiekvienas paslaugos dalyvis auga kartu su socialinėmis dirbtuvėmis, atvirai dalijasi idėjomis, sėkmėmis ir nusivylimais. Mums labai svarbi kiekvieno lankytojo pažanga. Kai kurie iš jų pirmosiomis dienomis būdami dirbtuvėse nepratardavo nė žodžio, bet palaipsniui kiekvienas iš jų savaip išlaisvėjo. Vieni išmoko dirbti komandoje, įsitraukti į diskusijas, kiti, anksčiau nemėgę gaminti, dabar ne tik su malonumu dirba kepyklėlėje, bet ir namiškius lepina savo kepiniais, o kartais atneša paragauti ir mums, specialistams, kad pagirtume arba padėtume patobulinti receptą. Didžiausią pažangą gaminant maistą padarė Edita ir Igoris, Janui geriausiai sekasi keramikos dirbinių gamyba, o Ruslanui – aplinkos tvarkymo darbai. Kiti dirbtuvių dalyviai toliau siekia savo tikslų, noriai mokosi ir mažais žingsneliais tobulina savo įgūdžius. Lankytojai labai dažnai patys sugalvoja sau įvairių iššūkių, kuriuos mes, specialistai, labai palaikome. Pavyzdžiui, Edita nori mokytis vis naujų receptų, labai stengiasi dirbti kepyklėlėje, įgūdžius tobulina ir namuose. Igoris taip pat dažnai gamina namuose, savaitgaliais specialistams siunčia savo patiekalų nuotraukas, rodo, ką pavyko pagaminti, siūlo idėjas naujiems receptams kurti.


Socialinių dirbtuvių dalyviai mėgsta vykti į ekskursijas.

Kaip lankytojus skatinate stengtis dirbti, laikytis dirbtuvių vidaus taisyklių?

Skatinimas gali būti įvairus – vieniems reikalingas asmeninis dėmesys, pagyrimas, kiti džiaugiasi tuo, kad už gautus pinigus gali įsigyti reikalingą daiktą ar kur nors nuvykti. Mes, specialistai, stengiamės išgirsti kiekvieno norus, viską aptariame bendruose susirinkimuose, kartu sprendžiame, kokią premiją skirti didžiausią pažangą padariusiam paslaugos gavėjui, kokių priemonių mums trūksta, kur norėtume kartu nukeliauti ir pan. Dirbtuvėse mokomės palaikyti tarpusavio ryšį, vieni kitiems rašome sveikinimus, bendraujame susirašinėjimo programėlėse. Taip pat vieni kitiems įvairiomis progomis dovanojame mažas dovanėles, keičiamės atvirukais ir pan. Paslaugos gavėjams labai patinka dalyvauti mugėse – jiems tai yra ir vietos pakeitimas, ir galimybė pristatyti savo gaminius, pasisemti naujų idėjų. Jie ypač džiaugiasi, kai mugėje pavyksta sėkmingai parduoti savo atsivežtus gaminius. Didelį džiaugsmą lankytojams kelia ir mūsų organizuojamos ekskursijos. Sausio mėnesį visi kartu lankėmės Pakruojo dvare, stebėjome žibintų festivalio ekspozicijas, ugnies šou.

Tikriausiai ypač daug darbo turite artėjant didžiausioms šventėms – Kalėdoms, Velykoms, valstybinėms šventėms ar Valentino dienai?


Širdelės formos sausainiai su aviečių džemo įdaru ne tik gražūs, bet ir skanūs.

Šventėms visada iš anksto ruošiamės. Mums ypač darbingas mėnuo – gruodis. Prieš Kalėdas mūsų dirbtuvių lankytojai iškepė kalną sausainių, pagamino daugybę keramikos dirbinių, papuošė šimtus šventinių dėžučių. Lankytojai neslepia, kad buvo sunku, bet tikrai verta – prieš gražiausias metų šventes pirkėjų namus pasiekė dalelė jų širdies šilumos. Beje, kepyklėlėje kasdien kepame širdelės formos sausainius su raudonu aviečių džemo įdaru – norime, kad kiekviena mūsų pirkėjų diena būtų pripildyta meile ir taptų tarsi Valentino diena.

Keramikos procesas užtrunka ilgiau, todėl produkcijos užsakymai dažniausiai yra išankstiniai. Tiesa, kaip minėjau, mūsų lankytojai ir patys sugalvoja sau iššūkių. Pavyzdžiui, Janas yra užsibrėžęs iki šių metų liepos 6-osios, Karaliaus Mindaugo karūnavimo dienos, pagaminti 200 keramikos lėkštučių su Lietuvos simbolika. Dirbtuvėse taip pat stengiamės paminėti svarbias datas, susirinkimuose aptariame, ką per šventes norėtų veikti patys lankytojai. Kalėdų, Valentino dienos proga keičiamės savo gamybos atvirukais ar mažomis dovanėlėmis, švenčiame ir gimtadienius. Žodžiu, formuojame tradicijas ir jas puoselėjame.


Socialinėse dirbtuvėse gaminami keramikos dirbiniai papuoštų kiekvienus namus.

Evelina, kas jus pačią atvedė į socialines dirbtuves?

Esu šiaulietė, todėl nekilo klausimų, kur mokytis – Šiaulių universitete baigiau socialinio darbo ir socialinės reabilitacijos bakalauro studijas, o prieš mėnesį – socialinio darbo magistro studijas Vilniaus universiteto Šiaulių akademijoje. Šiaulių miesto savivaldybės globos namuose dirbu jau 5-erius metus. Čia užaugau ne tik kaip socialinė darbuotoja, bet ir kaip asmenybė. Pradėjau nuo socialinio darbuotojo padėjėjo pareigų dienos užimtumo centre, vėliau teko dirbti su apsaugoto būsto paslauga ir galiausiai prisijungiau prie socialinių dirbtuvių komandos. Turiu labai gerus mokytojus – kolegas, kurie moko, pataria ir padeda kartu keliaujant socialinio darbo keliu.

Etaplius.lt ir Institucinės globos pertvarkos projekto inf.

Šiaulių miesto savivaldybės globos namų socialinių dirbtuvių nuotr.