Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Socialinėse dirbtuvėse atranda prasmingą veiklą

Kaune įsikūrusi „Arkos“ bendruomenė prieš 11 metų pradėjo kurti nedidelę šeimos tipo bendruomenę, kurioje draugystę ir namus randa intelekto negalią turintys suaugę žmonės, vadinami bičiuliais. Socialinių dirbtuvių lankytojai, vadinami bičiuliais, dirbdami drauge su asistentais, gali atsiskleisti, realizuoti savo talentus, patenkinti poreikį priimti sprendimus, kuris dažnai ignoruojamas ne tik instituciniuose globos namuose, bet net ir šeimose. 

Prieš 2 metus prisijungė prie projekto „Nuo globos link galimybių: bendruomeninių paslaugų plėtra“, kuris finansuojamas ES lėšomis ir įgyvendinamas Neįgaliųjų reikalų departamento prie SADM, įkūrė ir socialines dirbtuves.

Socialinėse dirbtuvėse, pasivadinusios Draugystės tiltu, dirbantys žmonės – kūrybingi ir darbštūs, o tuo įsitikinti galima apsilankius jų dirbtuvėse arba feisbuko paskyroje Kauno Arkos gaminiai, kur galima įsigyti jų rankomis sukurtų keramikos dirbinių, veltinio bei odos dirbinių, žvakių, muilo, originalių pakabukų. Kartu Draugystės tilto komanda įmonėms ir privatiems asmenims teikia aplinkos tvarkymo, žolės pjovimo paslaugas.

Apie socialines dirbtuves geriausiai kalbą jų lankytojai.

Bičiulė Erika.

Medžio darbai socialinėse dirbtuvėse nestovi vietoje. Bičiulė Erika kiekvieną dieną su užsidegimu iš keturkampio medžio gabalo padaro apvalius dangtelius.

,,Manau, kad man tikrai sekasi dirbti. Turiu nuostabų draugą Alfonsą, kuris man yra autoritetas. Jis iš mažo kvadratėlio sukuria šedevrus. Medis kaip gyvas, jis unikalus – galima daug meniškų darbų padaryti”.

Bičiulė Erika taip pat kartą per savaitę dirba kompiuteriu: tobulina kompiuterinio raštingumo žinias ir siekia savo tikslo – kuria nuostabų dalyką, apie kurį išgirsite ateityje!

Bičiulis Renatas.

Lauko darbai ne tokie intensyvūs kaip vasaros metu. Dažniau šluojame, renkame šiukšles. Tačiau gamta jau bunda ir jaučiame, kad reikia ruoštis sezonui.

Bičiulis Renatas visada pasiruošęs dirbti, lauko darbai jam yra viena iš mėgstamiausių veiklų.

,,Šluoti man patinka, tvarkyt aplinką. Man labiau patinka dirbt vasarą, su žoliapjovėm. Žiemą buvo įdomu kast sniegą, nes tada padedu žmonėm. Laukiu vasaros, nes galėsim visą dieną dirbt”.

Bičiulė Patricija.

Bičiuliams liūdna, nes šiuo metu gaminių pirkimas sustojęs, tačiau „Arkoje” darbai niekada nestoja. Puodelius gaminame nuolat, kasdien bičiuliai tobulina savo įgūdžius, atranda būdus kaip jiems patogiau užtepti glazūrą ar nušveisti puodelio paviršių.

Bičiulei Patricijai keramika patinka: ,,Tai meniškas darbas. Man keramikoje labai gerai sekasi, o labiausiai glazūravimas. Mėgstu kampuotus puodelius daryt. Žiemą daugiau darbo, daugiau gamybos, mugės būna. Turiu svajonę – noriu išleisti savo puodelių „liniją”.

TEKSTAS: Kauno „Arkos” bendruomenės ir Institucinės globos pertvarkos

NUOTRAUKOS: Kauno „Arkos” bendruomenės arch.