Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Du olimpinius medalius iškovojusi Laura žvaigždžių liga nesusirgo

Lauros pomėgis – ne tik sportas, bet ir rankdarbiai.

Lauros gyvenimą galima palyginti su karusele, tik čia vis keitėsi ne gražūs vaizdai, o skirtingi globos namai. Prieš apsigyvendama apsaugotame būste, Laura pabuvojo net penkiose globos įstaigose. Nelengva pamiršti šias patirtis, bet šiandien mergina jaučiasi kur kas labiau užtikrinta dėl ateities ir džiaugiasi savarankišku gyvenimu.

Stebina vidine stiprybe

Pokalbio pradžioje nudilgina skaudus Lauros prisipažinimas: „Vaikystėje buvau pasiutusi ir labai ilgėjausi mamos.“ Mama jos gyvenime niekada neatliko svarbaus vaidmens, bet šiandien šį praradimą kompensuoja dar trys merginos, su kuriomis Laura gyvena apsaugotame būste. Laura yra uždaresnio būdo, tačiau bendrauti jai svarbu. Vasaromis savaitgaliais mergina važiuoja į kaimą, kur gyvena jai artimi žmonės. Tiesa, nesusieti kraujo ryšiais, o sutikti globos įstaigoje.

Apsaugoto būsto paslaugą Laurai teikia VšĮ „Tapk laisvas“. Įstaigos vadovė Snieguolė Butrimavičienė pasakoja, kad Laurai vis dar kyla savarankiško gyvenimo iššūkių. „Ji ilgai nesuprato, kodėl maisto produktus ar higienos priemones turi pirkti pati, nes buvo įpratusi, kad viską duoda. Ji dirba visu etatu, užsidirba, bet sudėtinga suprasti pinigų vertę. Vis dar bijo bankomatų, todėl prie jų turi kas nors palydėti. Su maisto gaminimu paprasčiau, nes tai jai patinka, o štai su apsipirkimu sudėtingiau“, – pasakoja S. Butrimavičienė. Visgi Lauros užsispyrimas ir vidinė stiprybė daro stebuklus ir mergina tampa vis savarankiškesnė.

Žvaigždžių liga nesusirgo

Gyvendama vienoje iš globos įstaigų, Laura pradėjo sportuoti. „Kai įstojau į Radviliškio verslo mokyklą, pradėjau dar aktyviau sportuoti. Specialiosiose žaidynėse tapau Lietuvos čempione. Rungtyniavau su sveikais žmonėmis Lietuvoje ir Latvijoje. Lietuvoje savo svorio kategorijoje buvau antra“, – pamena Laura. Jos sritis – sunkioji atletika. Prieš trejus metus Dubajuje vykusioje specialiojoje olimpiadoje mergina iškovojo du aukso medalius. Šiuos pasiekimus įvertino tuometinė prezidentė Dalia Grybauskaitė – prezidentūroje įteikė apdovanojimą.

Laura patikina, kad po šių pergalių žvaigždžių liga nesusirgo. „Esu paprasta, nemandra, – patikina pašnekovė, ir kitiems linkėdama būti nuoširdžiais, gebėti džiaugtis paprastais dalykais. – O sportuoti mėgstu, nes sportuodama jaučiuosi stipri ir ištverminga“.

Išskirtinai darbšti

Šiuo metu Laura didžiąją laiko dalį skiria darbui, tad profesionaliai sportuoti laiko nebelieka, bet kas rytą daro mankštą. „Laisvalaikio daug neturiu – padedu namuose tvarkytis, tvarkau kiemą, labai patinka gaminti maistą bei mokytis gaminti naujus patiekalus. Kartais žiūriu filmus“, – apie dienos rutiną kalba Laura. Iš darbo ji grįžta apie 21 val., bet grįžusi namo visada pasigamina valgyti.

„Laura išsiskiria išimtiniu darbštumu, tą pastebi ir jos darbdaviai. Ji dirba valytoja, paskui suplauna indus, mielai pavaduoja kitus. Laura dirba greitai ir labai tvarkingai, todėl jos vis prašo padėti gaminti sausainius, koldūnus. Ir namuose ji vis kažką veikia – tvarkosi, valo, neria gražias servetėles. Galima tik pavydėti jai darbštumo ir tvirtos valios“, – kalba S. Butrimavičienė.

Nors savarankiškame gyvenime iššūkių netrūksta, Laura sako, kad jos tai nevargina. „Esu laiminga, kad esu sveika, turiu gerą darbą, jaukius namus. Ateityje norėtųsi gyventi visiškai savarankiškai“, – svajone pasidalija Laura.

Apsaugotas būstas – paslauga, kurios tikslas sudaryti intelekto ar psichosocialinę negalią turintiems asmenims sąlygas savarankiškai tvarkyti asmeninį ir socialinį gyvenimą bendruomenėje, su pagalba palaikyti ir plėtoti turimus savarankiško gyvenimo įgūdžius, siekiant visiško jų savarankiškumo. Kauno regione šią paslaugą gauna 12 žmonių.

NUOTRAUKA: asmeninio albumo nuotr.

TEKSTAS: Institucinės globos pertvarkos.