Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

„Šeima. Globa. Visuomenė.“ – keturių mėnesių kelionė po Lietuvą, pasakojanti žmonėms apie globos pertvarką

sporto-festivalis-17Šių metų gegužės 15 d. startavusi mobili socialinė akcija „Globa. Šeima. Bendruomenė.“, apkeliavusi apie 10 Lietuvos miestų, baigė savo kelionę rugsėjo 24 d. vykusiame „Vilniaus sporto festivalyje 2016“.

„Litexpo” parodų rūmuose vykusiame renginyje fotografijų parodą apžiūrėjo beveik 150 lankytojų, dalyvavo  interaktyviame žaidime, domėjosi apie Lietuvoje vykstančią pertvarką, kas jau nuveikta, kokie planai.

Mobili fotografijų paroda nuo pavasario iki rudens pasakojo Lietuvos žmonėms apie įvaikinimą ir globą šeimoje, apie žmonių, turinčių proto ir (arba) psichikos negalią, bei netekusių tėvų globos vaikų gyvenimą. Ją aplankė  įvairių renginių dalyviai, miestų gyventojai, svečiai. Fotografijose užfiksuoti Didžiasalio vaikų globos ir socialinės paramos šeimai centro auklėtinių bei suaugusiųjų, turinčių proto ir (arba) psichikos negalią, susitikimo Vilniaus dienos centre „Mes esame“ momentai. Nuotraukos pasakoja apie šių žmonių gyvenimo akimirkas, talentus, svajones ir atradimus. Pasak Institucinės globos pertvarkos projekto ekspertų,  tokios akcijos – puiki proga kuo plačiau skleisti žinią apie vykdomus institucinės globos pertvarkos procesus mūsų šalyje ir gerąją patirtį, tai galimybė supažindinti visuomenę su tėvų globos netekusių vaikų ir neįgaliųjų gyvenimu bei jų pasiekimais.

 

sporto-festivalis-10Šiuo metu Lietuvos globos įstaigose gyvena 3275 vaikai ir apie 6000 neįgaliųjų, turinčių proto ir (arba) psichikos negalią. Siekiant, kad šie žmonės gyventų šeimose ar bendruomenėje, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos kartu su projekto partneriu Neįgaliųjų reikalų departamentu prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vykdo projektą ,,Tvaraus perėjimo nuo institucinės globos prie šeimoje ir bendruomenėje teikiamų paslaugų sąlygų sukūrimas Lietuvoje“.Pagrindinis projekto tikslas – kurti kompleksiškai teikiamų paslaugų sistemą, kuri sudarytų galimybes kiekvienam vaikui, žmogui su negalia ar jo šeimai (globėjams, rūpintojams) gauti individualias pagal poreikius paslaugas ir reikiamą pagalbą bendruomenėje, o kiekvienam likusiam be tėvų globos vaikui augti saugioje ir jo raidai palankioje aplinkoje biologinėje, jos nesant – įtėvių, globėjų šeimoje.

Projektas finansuojamas iš Europos Sąjungos struktūrinių fondo lėšų.

Parodos fotografijas ir informaciją apie renginius, taip pat nuotraukas iš renginių, kuriuose vyko akcija, gyventojai gali pamatyti  šiame institucinės sporto-festivalis-15sporto-festivalis-16globos pertvarkos interneto tinklalapyje www.pertvarka.lt., skiltyse – Veikla, Galerija.