Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Savanorystė: prasminga ir naudinga veikla

Savanorystė – įvairaus amžiaus žmonių, kurie laisva valia skiria savo laiką, žinias, patirtį ir energiją visuomenės naudai, atliekama veikla, už kurią nėra gaunamas piniginis atlygis. Savanoriška veikla gali būti nedidelė, pavyzdžiui, pagalba vienos dienos trukmės renginyje, arba didesnės apimties, kai tam skiriama keletas valandų savo laisvalaikio kas savaitę ar net kasdien.

Kas yra savanoris?

Jei paklaustum aplinkinių, kas yra savanoris, išgirstum panašius atsakymus, jog tai žmogus, savo noru atliekantis įvairias veiklas. Tačiau juk savo noru padedi šeimai, draugams ir paprastiems praeiviams gatvėje, o galiausiai niekieno neverčiamas rūpiniesi savo sveikata ar laisvalaikiu, bet ar gali vadintis savanoriu?

Norint tapti savanoriu, būtinos dvi sąlygos: asmuo turi būti apsisprendęs skirti savo laiką visuomenei ir jos reikmėms, nesitikint jokio piniginio atlygio, ir antroji – asmuo turi atrasti kitą asmenį ar organizaciją, kuriai reikalinga savanorio pagalba.

Savanorystė Kauno „Arkoje”

Pavyzdžiui, Kauno „Arkoje” šiemet padėjo ir tebepadeda iš viso 26 savanoriai! „O tie, kas dar nespėjo, nepanoro, pabijojo, sudvejojo ar nerado laiko, žinokite – labai laukiame! Šiuo metu labiausiai reikia pagalbos gaminant pietus ir asmeniškai asistuojant konkretiems bičiuliams”, – sako „Arkiečių” kolektyvas.

Ir kviečia drąsiai rašyti kaunas.arka.savanoris@gmail.com tuos žmones, kurie norėtų savanoriauti.

NUOTRAUKA: asociatyvioji iš Unsplash.com

TEKSTAS: Institucinės globos pertvarkos